Endüstriyel tesisatların ağ kurulumu, otomasyon alanının önemli ve istikrarlı olarak genişleyen bir konusudur. Bir zamanlar ofis ağı kurulduğu gibi, Ethernet ağı artık endüstriye doğru ilerliyor ve Profibus gibi mevcut standartların yerini alması için ciddi adımlar atıyor. Bir takım şirketler şimdilerde Endüstriyel Ethernet adı altında ağ çözümleri sunuyor. Sundukları teklifler, küçük giriş düzeyindeki anahtarlardan, modüler Gigabit anahtarlardan, kablosuz LAN (WLAN) erişim noktalarına kadar değişiyor. Veri ve güç eş zamanlı ağ transferini destekleyen IEEE 802.3af standardı kurulum maliyetlerini azaltmak ve daha esnek ağ oluşturma olanakları sağlamak üzere sunuldu. Bunun anlamı, veri ve güç, telefonlar (VoIP) için ayrı ağ kabloları yerine, her şey artık tek bir LAN kablosuyla iletilebileceği anlamına gelir. Pek çok ofis, PoE işlevselliğine sahip IP telefonları ve erişim noktaları gibi ekipmanları zaten başarılı bir şekilde kullanıyor. Ofis networklerinin star-şekil ağ yapılarının aksine , endüstriyel uygulamalar genellikle bir doğrusal düzenleme kullanırlar. Power over Ethernet (PoE) in endüstriyel kullanımı, PoE standardının yalnızca noktadan noktaya bağlantıları tanımlaması nedeniyle bir miktar kısıtlanmıştır.
PoE’in Temel Prensipleri
IEEE 802.3af altında standartlaştırılan PoE özelliği, network planlaması, kablolama ve kurulum gibi maliyetleri düşürmek için geliştirilmişti. Ekipman, doğrudan veri hattı üzerinden beslenir (örneğin, bir CAT 5 / 5e kablosuyla 100 metreye kadar mesafeler için). PoE network planlama, esnek ve anahtar dolaplarından ve güç kaynaklarından bağımsız yapar ve aynı zamanda güç ve telefon networkleri için (VoIP) gereksiz güç harcanmasını engeller. Power over Ethernet’in en büyük avantajı güç kablolarını gereksiz hale getirmesidir, böylece Ethernet arabirimli cihazlar, erişilemeyen yerlerde veya ekstra kabloların engel olduğu durumlarda bile kurulabilir. Bu yalnızca kurulum harcamalarında büyük miktarlarda tasarruf sağlamaz aynı zamanda ekli ekipmanın güvenilirliğini artırmak için kesintisiz güç kaynağı sistemi (UPS) çalışmasını hafifletir. PoE, öncelikle düşük güçlü terminal cihazları, genellikle IP telefonlar, kameralar ve WLAN veya Bluetooth erişim noktaları gibi kablosuz iletişim ekipmanları için kullanılır, ayrıca networkün güvenilirliğini arttırmak için switchlere yedek güç kaynağı sağlayabilir. Mesela, bir switchin güç kaynağı arızalanırsa, PoE gücü altında işleme devam edebilir ki bu da networkün kullanılabilirliğini belirgin ölçüde arttırır. PoE , 4lü kablo ya da 8li kablo networklerde kullanılabilir. 4lü kablo networklerde yalnızca fantom güç, 8li kablo networklerde ise hem fantom hem yedek-çift güç kullanılabilir. PoE cihazları 2 alt gruba ayıran IEEE 802.3af standardı ile özelleştirilmiş ve standardize edilmiştir:
1. Eternet üzerinden Güç PSE (Güç kaynakları): Bu tür bir aygıt bir güç kaynağı görevi görür ve veri hattı üzerinden güç sağlayan PoE PD aygıtları tedarik eder.
2. Eternet üzerinden Güç PD (enerjilendirilmiş cihaz): bu tür cihazlar bir PoE PSE cihazdan veri hattı aracılığıyla aldığı gücü harcar.
İlk Yorum Sizden Gelsin