TIA Portal’daki harika ve az kullanılan özelliklerden biri, “Cihazlar ve Ağlar” ın Ağ Topolojisi sekmesidir. Aynı anda daha fazla derinlemesine ağ diyagnostiği sağlarken bir dizi gelişmiş görevi yerine getirmenizi sağlar. Bugün, Ağ Topolojisini, TIA Portalı’nda bir MRP Tabanlı Halka Ağı’nı yapılandırmak için nasıl kullanabileceğinizi hızlı bir şekilde göstermek istiyoruz.
Neden Halka Topolojisi?
Ağınız için bir halka topolojisini kullanmayı düşünmenin birçok nedeni vardır. En yaygın olanı, ağ düğümleri arasındaki ihtiyaç dışı fiziksel bağlantı yollarını kullanarak ağınızın herhangi bir bacağının kopmasının veri kaybını kaldırabilen bir yarı hata toleranslı ağ sağlamaktır. Bu,denetimler ağı için, makine kullanılabilirliğinin önemli olduğu ek bir güvenlik ve güvenlik katmanı sağlayabilir.
MRP (Media Redundancy Protocol), bir ağın halka topolojisinde yapılandırılmasına izin verecek tüm Profinet özellikli aygıtlar tarafından desteklenen bir yedekleme protokolüdür. Profinet açık bir standart olduğundan, bu MRP’nin üretici bağımsız bir protokol olduğu ve farklı üreticilerin cihazlarıyla bir halka oluşturmak için kullanılabildiği anlamına gelir (tüm cihazlar tamamen IEC 62439 uyumlu olduğu sürece). Nasıl çalıştığının ayrıntılarıyla ilgileniyorsanız, Vikipedi de iyi ve kısa bir özet bulabilirsiniz.
Aşağıdaki örnekte, bir otomasyon ağı için halka topolojisini yapılandırmakta MRP ve Ağ Topolojisi sekmesini kullanacağız. En yaygın senaryo, karışıma bir anahtar eklemek olsa da (Scalance veya Hirschmann anahtarı gibi), test için S7-1516F-3PN PLC, S7- kullanacağız 1510SP-1PN PLC, bir IM155-6 uzak I/O ve bir 7 “Konfor Paneli. Bu cihazların hepsinde en azından 2 port bağlantı noktası ve küçük bir halkayı yapılandırmamıza olanak tanıyan MRP desteği vardır.
Adım 1: Tüm Cihazların Ağ Arayüzlerini Yapılandırma
Projede, tüm cihazları projeye çoktan ekledik. İlk adım, Ağ sekmesine “Cihazlar ve Ağlar” ı açmak ve tüm arayüzlerini yapılandırmak olacaktır. Bu örnek için varsayılan IP adresleme şemasını kullanacağız. Ağ görünümünüzde, ortak bir Profinet ağı oluşturmak için tüm cihazların arayüzlerini bağlayacağız. Bu, tüm cihazlarımızın birbiriyle konuşmasına izin verecektir. Ayrıca ET200SP uzak I/O bağlantısına bir DO ekledik ve her iki PLC için de TP700 Comfort Paneline HMI bağlantıları oluşturduk.
Adım 2: Ağ Topolojisini Yapılandırma
MRP topoloji kullanmadan konfigüre etmek mümkün olsa da, bir şebeke arızası durumunda bunu daha basit hale getirir ve sorun gidermede yardımcı olur. Bunu yapmak için, “Cihazlar ve Ağlar” görünümünün Topoloji sekmesine gidin. Bir halka oluşturmak için topolojiyi yapılandırın – Aşağıda gösterilen port bağlantılarını kullandık, Port 2’yi her cihazdan Port 1’e bağlamak ve döngüyü tekrar başa bağlantı yaparak kapatdık.
Adım 3: MRP’yi yapılandırın
Bir MRP halkasında, her bir cihaza bir rol atanmalıdır. Bir cihaz MRP yöneticisi olacaktır ve bir ağ arızasını algılamak için test çerçevelerinin gönderilmesinden ve bir ağ döngüsünün engellenmesi için bir testteki (test çerçeveleri hariç) ağ trafiğinin engellenmesinden sorumlu olacaktır. Diğer cihazlara bir Client rolü atanmalıdır ki böylece test çerçevelerini nasıl kullanacaklarını bilsinler. Bu örnekte, S7-1516F-3PN’yi “yönetici” olarak kullanacağız ve tüm diğer cihazları “client” olarak ayarlayacağız. Rolleri birkaç yolla atayabilirsiniz; bizim için en kolay yol, her cihaz için Cihaz Görünümü’ne gitmek ve ağ arayüzünün özelliklerine bakmaktır.
“Gelişmiş Seçenekler” bölümünün altında, Medya Yedekliliği’ni bulun. Burada, cihaz (Yönetici veya İstemci) için bir rol seçebilir ve tanılama kesintilerini etkinleştirebilirsiniz. Tüm cihazlar için tanılama kesintilerini etkinleştirmeyi seçerseniz, artık MRP halkanızın durumunu OB82’den programınız içinde algılayabileceğinizi unutmamalıyız.
Adım 4: Tüm Aygıtları İndirme ve Yapılandırma
İlk önce ağınızın tüm bağlantılarını birleştirerek başlayın (tüm aygıtlar işlenecek şekilde yapılandırılıncaya kadar Ringi kapatmayın). Bizim durumumda S7-1516F, IM155-6, TP700 ve S7-1510SP’yi S7-1510SP’yi S7-1516F’ye geri bağlamadan birlikte papatya zincirleme yapıyoruz.
Her bir PLC’ye ve HMI’ a indiriniz ve IM155-6’nın Profinet ismini ayarlayınız. Şimdi, MRP Ringinizi oluşturmak için döngüyü kapatmaya hazırsınız.
Adım 5 : Test
Basit bir test olarak, her iki PLC’de Clock Byte’ları etkinleştirdik ve 1510SP’yi bir I-Device olarak çalışacak şekilde yapılandırdık. Paylaştığım veri alanında, 1Hz Saat bitini 1510SP’den 1516F PLC’ye geçirdik. Şimdi, 1516F’de, IM155-6PN’deki iki çıkışı atamak için iki basit mantık ekledik. Bunlardan biri, 1516F’nin 1Hz Saat biti ve 1510SP’nin saatinden diğer atım darbesidir.
Son olarak, ağı izleyebilmek için HMI’ a bir Sistem Tanı Görünümü ekledik. İki PLC ile çevrimiçi olduktan sonra (1510SP’mdeki üçüncü bağlantı noktasından bağlandık), MRP halkasının yapılandırılmış olarak bağlandığı “Aygıtlar ve Ağlar” ın Topoloji sekmesinde doğrulayabiliriz. Her iki çıkışın da beklendiği gibi attığını doğrulamak için uzak I/O çıkışları da izleyebiliriz.
Şimdi biraz test yapalım. Herhangi bir bağlantıyı kesin ve her iki çıkışın beklendiği gibi çalışmaya devam ettiğini doğrulayın.
Ayrıca, cihazlardaki entegre arıza ışıklarından veya HMI’daki Teşhis Görüntüleyicisinden de, aşağı yönlü bir ağ bağlantısının tespit edildiğini ve rapor edildiğini de not edebilirsiniz.
İlk Yorum Sizden Gelsin