Hirschmann HiOS ile VLAN’ı yapılandırma(RSP, RSPE, MSP, Greyhound)
A Virtual Local Area Network (VLAN), data link layer’da (OSI Layer 2) network segmentasyonu sağlar. Segmentasyon, network paketlerini VLAN Tagleri adı verilen tanımlayıcıları işaretleyerek sağlanır. Yönetilebilen switchler de ki switch portları daha sonra belirli bir VLAN Tag ile ilişkilendirilecek veya ilişkilendirilmeyecek şekilde yapılandırılır. VLAN trafiği yalnızca onu almak üzere yapılandırılmış portlara gönderilir.
VLAN Yapılandırması
Bu kılavuz, Hirschmann RSPE tarafından yönetilebilen bir switch’de tek bir VLAN’a 2 port yapılandırma adımları sağlayacaktır. Yapılandırmayı test etmek için, switch aracılığıyla ping paketlerini başlatmak / yanıtlamak için 2 network cihazının kullanılmasını gerektirir. Son olarak, bir önkoşul olarak, kılavuz switch’e bir IP adresi atandığını ve yapılandırma web arayüzüne yönetici erişimi elde edildiğini varsayacaktır.
Adım 1: Port 3’teki switch’e bağlanın ve HiView kullanarak web arayüzünü açın.
Adım 2: Sol Ana menüde Switching -> VLAN -> Configuration’a geçiş yapın. Aşağıdaki pencereyi görmelisiniz.
Adım 3: Pencerenin altındaki “Create” düğmesine tıklayın.
Adım 4: 2 yazın ve “OK” düğmesine tıklayın
Adım 5: VLAN ID 2 girişinin oluşturulduğuna dikkat edin. “Name” kutusunun içine tıklayın ve VLAN’a bir ad verin. Örnekte “PLC” kullanılmıştır.
Adım 6: Omurga switchlerine atanan portlara “T” verilmelidir, yani bu portlardan gönderilen tüm paketler ağdaki diğer switchler için VLAN Tagleri içerecektir. Bu portların kutusunun içine tıklayın ve bir “T” uygulayın. Örnekte, omurga uplink bağlantı olarak 1/1 ve 1/2 portları kullanılmıştır.
Adım 7: VLAN 2’ye katılacak portları belirleyin ve onlara bir “U” atayın. Örnek 1/5 ve 1/6 portları kullanılmıştır.
Adım 8: Pencerenin altındaki “Set” düğmesine tıklayın.
Adım 9: Sol Ana Menüde Switching -> VLAN -> Port’a geçiş yapın. Aşağıdaki pencereyi görmelisiniz.
Adım 10: Port 5, 6 ve Port-VLAN-ID için “2” girin.
Adım 11: Port 5, 6 için “Ingress Filtering”ni etkinleştirin.
Adım 12: Pencerenin altındaki “set” düğmesine tıklayın.
Adım 12: Sol Ana Menüde Basic Settings -> Load / Save kısmına geçiş yapın.
Adım 13: Pencerenin altındaki “Save” düğmesine tıklayın.
Tebrikler! Switchin 5, 6 portlarını başarılı bir şekilde VLAN 2’ye yapılandırdınız
VLAN İşlevselliğini Test Etme
Bu yapılandırmayı test etmek için aşağıdaki adımları izleyin.
Adım 1: Ağ özellikli bir cihazı port 6’ya takın.
Adım 2: Bir komut istemi açın ve şu anda kullanmakta olduğunuz port 3’teki ve port 6’daki aygıtın IP adresine bir ping isteği başlatın. Port 3, VLAN 2 için yapılandırılmadığından ana makineye erişilemez olduğunu göreceksiniz.
Adım 3: Port 3’ten çıkarın ve Port 5’e takın ve ping isteğini yeniden başlatın. Port 5 ve 6’nın aynı VLAN 2’de olması nedeniyle şimdi yanıt aldığınızı göreceksiniz.
Switch’i Fabrika Ayarlarına Geri Döndürme
Yapılandırılmış VLAN’ı kalıcı olarak kullanmayı planlamıyorsanız, switch ayarlarını tekrar “Factory Defaults”a döndürmeniz önerilir. İstenirse bu adımları izleyin.
Adım 1: Switch’i Port 3’e tekrar takın.
Adım 2: Sol Ana Menüde Basic Settings -> Load / Save kısmına geçiş yapın
Adım 3: Sayfanın altındaki aşağı ok butonuna dikkat edin. Açılır menüyü görüntülemek için düğmeye tıklayın ve “Back to factory defaults” seçeneğini seçin.
Adım 5: “OK” butonuna tıklayın
İlk Yorum Sizden Gelsin